Studentspex och uppsalaspexets verser på rim

Det bästa stället att leta på för att hitta rim och verser med politisk och/eller satirisk underton är i gamla manus till studentspex av olika slag. Nedan kan du läsa mer om studentspexet som fenomen och exempel från manus.

Om studentspex

Studentspex har förekommit i olika former så länge som det har förekommit studenter. Det har mer eller mindre alltid funnits en önskan om att få driva lite med sina professorer, lärare, skolkamrater och liknande. Än idag är studentspexet ett återkommande inslag på universiteten och högskolorna i Sverige och i Finland. Studentspexet som begrepp sägs härstamma från begreppet spektakel som senare började förkortas som spex. Som teaterform har studentspexet varierat något, från att vara en del i en hel afton av underhållning är det numera mer eller mindre en helt egen företeelse.

Att delta i ett studentspex är inte ett måste för studenter, men många väljer ändå att vara med på ett hörn. En del av dem har senare blivit kända inom branschen som skådespelare, scenografer eller liknande. Medan andra har fortsatt med sina utbildningar parallellt som de medverkade i ett spex. Ett exempel på det är Gunnar Nylander som spexade i Uppsala och som sedan blev en framgångsrik kirurg bland annat.

Förr var spexen helt eller delvis skrivna på vers. Både i den klassiska Uppsalaskolan och i Lundaskolan förekommer det rimmade texter av olika slag. Dock är det inte alls lika vanligt inom Lundaskolan idag och även inom Uppsalaskolan har det också luckrats upp en hel del.

Roliga exempel

I Uppsalaspexet Akilles från 1898 förekommer det en vers om spex. Här är ett utdrag ur den:

“Det löjliga och det sublima,

en gång blevo alltför intima,

och frukten den illegitima,

man döpte i punschbål till spex.”

Det finns en uppsjö andra roliga exempel också. En hel del limerickar och verser som idag är kända är från början skrivna för studentspex.