I döda (humoristiska) poeters sällskap

Nej, den här texten handlar inte om filmen “I döda poeters sällskap”. Däremot handlar den om poeter som påverkat främst humorns status i Sverige och som tyvärr inte lever längre, även om deras texter i allra högsta grad lever kvar. Som poet idag är det svårt att inte bli påverkad av några av de stora poeterna som har levt och verkat i många år.

Tage Danielsson och Hasse Alfredson

En av vår tids mest kända och älskade poeter och textförfattare är Tage Danielsson. Tillsammans med Hasse Alfredson skapade han många oförglömliga alster. Duon skrev manus till revyer, de skrev böcker, gjorde radioprogram och film. De gjorde soloprojekt också och var aktiva på varsitt håll som författare och poeter.

Tage Danielssons är känd för att bland annat ligga bakom “Karl Bertil Jonssons Jul” som fortfarande sänds på tv på julafton varje år. Den har dessutom satts upp som pjäs i olika sammanhang. Hasse Alfredson har också blivit känd som författare till några av våra mest populära barnvisor och barnböcker.

Povel Ramel

En annan poet som det är svårt att inte påverkas av som svensk poet verksam idag är ordkonstnären Povel Ramel. I likhet med Hasse och Tage är Povel Ramel också en del av den svenska revyskatten. Povel Ramel ligger bland annat bakom Knäpp Upp-revyerna som sedermera har blivit en del av den svenska kulturskatten. Dessförinnan försökte han slå igenom som musiker, men fick istället jobb på radion. För radio producerade han ett par komiska radioprogram som fick fäste hos lyssnarna, dock inte hos recensenterna.

Karl Gerhard

En annan revykung utav rang var Karl Gerhard. Den omtalade poeten som också skrev revyer, precis som ovan nämnda herrar. Karl Gerhard är kanske mest känd som kuplettförfattare. Både Povel Ramel och Hasse och Tage samarbetade med Karl Gerhard vid olika tillfällen. Bland annat regisserade Tage Danielsson Karl Gerhards sista helaftonsrevy.